Keskiaikaisella musiikilla ei ole suoraa yhteyttä goottilaiseen musiikkiin. Sitä ei kuunnella mustassa paikassa perinteistä vaan rakkaudesta keskiaikaiseen menoon. Monissa goottitapahtumissa on myös keskiaikaiset markkinat. Näin In Extremon, Subway to Sallyn, Schandmaulin ja Corvus Coraxin kaltaiset bändit löysivät fanipohjansa mustasta maailmasta.
Täällä ja siellä on yhtymäkohtia Ragnaröekin kaltaiseen uuteen saksalaiseen kovuuteen, Umbra et Imagon kaltaiseen goottimetalliin tai Saltatio Mortisin kaltaiseen goottirockiin. Sanoituksellisesti asiat ovat kuitenkin aivan toisin. Lauluissa kerrotaan tarinoita menneiltä ajoilta tai jopa alkuperäisiä keskiaikaisia tekstejä on sävelletty. Vanhojen soittimien, kuten shawmin, säkkipillin ja huilun, rinnalle ovat tulleet sähkökitarat ja koskettimet. Yhteyksiä uusfolkiin on esimerkiksi Faunin tai Omnian kaltaisten yhtyeiden kautta, jotka esiintyvät myös keskiaikaisilla markkinoilla. Vanhaan kunnon keskiaikaiseen tyyliin lavalla nähdään myös keskiaikaisia asioita, esimerkiksi tulishow'ta, säkkipillien kaksintaisteluita, narreja ja kuninkaita. Tunnettuja keskiaikaisen rockin edustajia ovat myös Letzte Instanz, Rabenschrey, Schlemisch ja Tanzwut.
Keskiaikarock on viime aikoina avannut mustan skenen toiselle naapurigenrelle, merirosvofolkrockille. Täällä tunnetuimpia edustajia ovat Ye Banished Privateers.